Flavia gotuje, czerpiąc wzory tak z dawnej kuchni polskiej, jak i z bogatych tradycji florenckich i toskańskich. Ta książka jest szlakiem wiodącym z Warszawy do Villi Calcinaia w sercu Chianti Classico, pełnym smaków i aromatów wiernie opisanych przez Małgosię.
Tessa Capponi-Borawska
Litry oliwy, kilogramy pomidorów, masło, kluski i brzoskwinie skąpane w winie?
Ta książka to opowieść o autorskiej...
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii.
Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie - pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża - jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego...
Piotr Ibrahim Kalwas w swej piątej powieści zabiera czytelnika na wędrówkę po Aleksandrii, jego od roku mieście. A właściwie mieście, które dopiero czyni swoim: poznaje i oswaja. Nie jest to więc turystyczne zwiedzanie, tropienie egzotyki. Raczej wydeptywanie ścieżek własnych, choć trochę też śladami ważnych dla autora aleksandryjczyków: Jabesa, Kawafisa, Guenona. Urzeczony urodą miejsca i ludzi wczytuje...
Audiobook Miś Tami i pomidorowa zagadka to zabawna, edukacyjna i pełna przygód książka z rymami na temat zdrowego odżywiania oraz korzyści, jakie niesie ze sobą jedzenie warzyw. Jest to obowiązkowa lektura dla wszystkich przedszkolaków i upartych niejadków.
Miś Tami jest znanym i lubianym na całym świecie ekspertem do spraw warzyw i owoców. Tym razem do drzwi Misia puka listonosz, lis Leonard, który...